Andris Pudāns
Foto: No personiskā arhīva
Veļas dienesta “Tvaikonis” dibinātājam Andrim Pudānam tuvi ir tādi gardumi kā gelato, šokolāde, krēmi, jogurti, saldie sieriņi, siera kūkas, ābolmaize, plānās pankūkas – turklāt viņš pats labprāt arī gatavo.
“Esmu saldummīlis. Saldumus gribas visu laiku. Tā kā ikdienā nav labi aizrauties ar pārmērīgu cukura uzņemšanu, mēģinu izlīdzēties ar kādu jogurtu, saldinātu biezpienu vai rūgto šokolādi,” atzīst Andris un piebilst: “Cenšos ēst maz, bet kvalitatīvus saldos. Vislabāk, ja tie ir pašu pagatavoti un zināms, kas tajos ir iekšā. Vieglāk ir pateikt, kāda nav mana izvēle… Latvijas tirgus ir specifisks. Vairumu pircēju vienīgā interese ir cena, tādēļ ražotāji upurē visas saldā ēdiena kvalitātes, lai tikai izdabātu cenai. Saldais krējums tiek aizstāts ar mākslīgi ģenerētiem taukiem, olu dzeltenumi – ar ķīmiskiem emulgatoriem un biezinātājiem, tiek pievienotas veselībai kaitīgas krāsvielas utt. Bieži vien šādam ķīmijas kokteilim nepieciešami garšas pastiprinātāji, lai pircējs “atpazītu” konkrētā saldā ēdiena garšu. Tas viss ir ļoti bēdīgi, tādēļ iesaku būt principiāliem un lasīt uz iepakojumiem produktu sastāvu.”
Andris uzskata, ka Latvijai ir paveicies ar šokolādes un konfekšu ražošanas tradīcijām. Arī tā pati konfekte “Gotiņa” viņa skatījumā ir klasiska vērtība: “Turklāt, mēs esam uzsūkuši vairāku tautu kulinārijas tradīcijas – gan no austrumu, gan rietumu pasaules. Tas viss bez izņēmuma ir saistīts arī ar manu personīgo un ģimenes pieredzi. Atšķirīgais, manuprāt ir tas, ka latviešiem saldajos patīk dažādu ogu garšas, kamēr rietumniekiem – riekstu, vaniļas u.c.” Savukārt, kuri saldumi ārzemēs ir izvēle Nr.1?
Pēc Andra vērojumiem pie mums nu jau gandrīz viss pieejams: “Itālijā tas, protams, ir gelato – mans mīļākais no visiem saldumiem. Grūti nosaukt citu saldo, kas man saistītos ar kādu valsti un ko nebūtu iespējams nobaudīt tepat Latvijā.”
Ja ir runa par Andra gatavošanas prasmēm, tad viņš stāsta: “Mums mājās ir tradīcija svētdienās cept plānās pankūkas. Tiek ņemtas divas pannas, lai process ir jautrāks un ātrāks. Šādas pankūkas ēdu sarullētas ar ievārījumu un krējumu vidū. Saldējumu taisu vai nu pats pēc gelato receptēm vai arī iegādājos kafejnīcā “Leduspuķe”, Rīgā, kur manā skatījumā nopērkams dabīgākais un garšīgākais saldējums Latvijā.”
Komentāri