logo image
Seko mums facebook.com Seko mums twitter.com Cukursaldi.lv RSS

Latvijas āboli ripo pa Sidra ceļu

November 14th, 2019  |  Publicēts iekš Saldās ziņas

Lai arī pagaidām vēl sidrs nepieder pie Latvijas nacionālajiem dzērieniem, sidra kultūra Latvijā strauji attīstās, un Latvijas sidram ir visas izredzes kļūt par vienu no Latvijas atpazīstamības zīmēm.

Kas ļauj to apgalvot? Pirmkārt, sidra darīšanai lieliski der vietējās ābolu šķirnes, jo Latvijas platuma grādos augošie āboli piešķir tam unikālu garšu un smaržu. Otrkārt, mums ir izkoptas augļkopības tradīcijas un netrūkst labu, arī bioloģiski sertificētu ābeļdārzu. Treškārt, sidra darīšanas entuziasti pēdējos gados ir uzkrājuši vērā ņemamu pieredzi un pacēluši sidra darīšanu profesionālā līmenī, gūstot balvas starptautiskos sidra konkursos.

“Sidra ceļš” ir jauns tūrisma piedāvājums, kas aicina viegli reibinošā un pēc āboliem smaržojošā ceļojumā ciemos pie Latvijas sidrdariem un tiem, kas īsto ābolu sidru ceļ galdā savās viesu mājās un restorānos un degustāciju darbnīcās. Viņi ir gatavi iepazīstināt ar daudzveidīgo sidra pasauli – sidra stiliem, sidra baudīšanas tradīcijām un sidra gatavošanas niansēm. Sidrdarus vieno pārliecība par to, ka šis elegantais dzēriens ir pelnījis gan reprezentēt mūsu valsti svinīgās pieņemšanās, gan bagātināt un izcelt ēdiena garšu restorāna vakariņās. Ne visi zina, ka sidram ir zemāks alkohola līmenis, nekā vīnam, tādēļ šis dzēriens iederēsies gan svētku brīžos, gan vienkārši tiekoties ar draugiem.

“Sidra ceļa” aizsācēji ir aktīvākie Latvijas sidrdari: “Mr. Plūme sidra darītava”, “Turkalnes muižas klēts”, “Naukšēnu vīna darītava”, “Tālavas sidrs”, “Abavas vīna darītava”, sidra darītava “Abuls”. Ikviens no viņiem ir patiess īstā, dabīgā sidra entuziasts un jau tagad savās ražotnēs un ābeļdārzos uzņem apkelētājus, stāstot par Latvijas sidra tapšanu un baudīšanu, popularizējot sidra kultūru. Kopā ar mums, “Lauku ceļotāju”, ir gatavi veidot tūrisma produktu, Latvijas un ārzemju viesus aicinot doties “Sidra ceļā”.

Aicinām arī citus interesentus, kuri ražo dabīgo sidru, audzē ābolus, un/vai pasniedz sidru savos restorānos, pievienoties “Sidra ceļam”. Esat aicināti arī tad, ja vēl nejūtaties droši sidra pasaulē, bet vēlaties to iepazīt. “Sidra ceļa” dalībnieki dalīsies savās zināšanās un pieredzē, veidosim kopīgu marektinga pasākumus Latvijā un ārzemēs, lai “Sidra ceļš” kļūtu par spēcīgu un aizraujošu tūrisma piedāvājumu

Foto: Daina Vārpiņa

 

Komentāri

Kategorijas