logo image
Seko mums facebook.com Seko mums twitter.com Cukursaldi.lv RSS

Atzīmēs Pasaules Olu dienu

October 7th, 2020  |  Publicēts iekš Saldās ziņas

Oktobra otrā piektdiena ik gadu ir diena, kad visā pasaulē jau vairāk nekā 20 gadu garumā atzīmē Pasaules Olu dienu, akcentējot šī pārtikas produkta svarīgo lomu cilvēku uzturā un ieviešot aizvien jaunas svinību tradīcijas. Šogad, 9.oktobrī, par godu šim notikumam arī Latvijā paredzētas īpašas Pasaules Olu dienas aktivitātes, kuru ietvaros iedzīvotāji visas dienas garumā tiks aicināti baudīt olu ēdienu maltītes un vēl vairāk apzināties un novērtēt olas klātbūtni mūsu ikdienā.

Dažādi izklaidējoši un izglītojoši Pasaules Olu dienas pasākumi Eiropā un citviet pasaulē norisinās jau kopš 1996.gada, un to mērķis ir palielināt cilvēku izpratni par olas bagātīgo uzturvērtību un atgādināt par šī produkta plašo pielietojumu uzturā. Kopējam olu patēriņam pieaugot par vairāk nekā 25% pēdējo 10 gadu laikā, strauji pieaug arī Pasaules Olu dienas svinību aktualitāte un īstenotās aktivitātes kļūst aizvien pamanāmākas. Tā piemēram, iepriekšējos gados Kolumbijā sasniegts Ginesa Pasaules Rekords, pagatavojot pasaulē lielāko omleti, Filipīnās norisinājies olu skrējiens, Austrālijā apbalvota valsts izcilākā olu recepte, Polijā izdota olu ēdienu pavārgrāmata, savukārt Horvātijā rīkots olu teātra festivāls, ko ar vēl lielāku vērienu plānots īstenot arī šogad.

Latvijā Olu svētku svinības iepriekšējos gados notikušas par “Olu galvaspilsētu” dēvētajā Iecavā, kur organizētas dažādas orientēšanās spēles, radošās darbnīcas, sacensības un koncerti visām paaudzēm, taču šogad Pasaules Olu diena pirmo reizi norisināsies arī Rīgā. Svētku ietvaros galvaspilsētas iedzīvotājiem un viesiem būs iespēja bez maksas nobaudīt svaigi pagatavotus olu ēdienus, ko visas dienas garumā trīs populārās Rīgas vietās piedāvās Pasaules Olu dienas ceļojošais street food restorāns un tā prasmīgie pavāri. Jau agri no rīta, darba cēlienu iesākot, olu restorāns būs atrodams pie VEF Kultūras pils, pusdienlaikā to varēs apciemot Esplanādes parkā, pēcpusdienā ceļojošais restorāns pārcelsies uz Vecrīgu pie viesnīcas Grand Hotel Kempinski Riga, turpretī 10.oktobrī tas ar gardām olu maltītēm iepriecinās arī Iecavas un Ķekavas iedzīvotājus.

“Redzot, kā Pasaules Olu dienas aktualitāte citās tuvākās un tālākās valstīs aizvien turpina pieaugt, vēlamies šos svētkus padarīt par skaistu ikgadējo tradīciju arī Latvijā, iesaistot gan lielus, gan mazus un atgādinot par to, ka olas ir izcils pārtikas produkts, ko visdažādākajās tā variācijās baudīt ne tikai Lieldienās, bet gan visa gada garumā. Aicinām ikvienu Latvijas iedzīvotāju pievienoties Pasaules Olu dienas aktivitātēm Rīgā un Pierīgā, lai kopīgi radītu pozitīvi uzlādējošu svētku noskaņu,” komentē svētku organizators, uzņēmuma “Balticovo” komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps.

Šogad Pasaules Olu dienas tēma ir “Olas – vairāk nekā izcils proteīna avots”, kas atgādina, ka olas ir cilvēka organismam nepieciešams, daudzpusīgs un plaši pieejams augstas kvalitātes uztura produkts ar virkni labām īpašībām. Olas satur ne tikai proteīnu un A, B, D un E vitamīnus, bet arī aminoskābes un citas neaizstājamas uzturvielas. Svarīga viela, kas atrodama olās, ir holīns jeb B4 vitamīns, kas nodrošina veselīgu aknu un žultspūšļa darbību, kā arī gādā par smadzeņu un sirds veselību, turpretī olas dzeltenumā esošais D vitamīns ir nepieciešams, lai organisms spētu cīnīties ar vīrusiem un baktērijām, kas ir īpaši svarīgi gada vēsajā periodā. Tāpat olas palīdz rūpēties par labu formu, ilgāk saglabājot sāta sajūtu, bet olu sastāvā esošie kartenoīdi labvēlīgi iedarbojas uz ādas šūnām un palīdz stiprināt ādas un locītavu audus. Tikai viena vistas ola satur līdz pat 22% no selēna diennakts normas, kas paaugstina organisma aizsargspējas pret vīrusu un baktēriju infekcijām, turklāt olas ir cilvēkiem pieejamākais un dabai draudzīgākais dzīvnieku izcelsmes proteīna avots.

Foto: Daina Vārpiņa

 

Komentāri

Kategorijas