Paulig riska kapitāla struktūra PINC iegulda Francijas jaunuzņēmumā Amatera — novatoriskā biotehnoloģiju platformā ilgtspējīgai daudzgadīgu kultūraugu audzēšanai. Amatera izstrādātais pirmais risinājums četras līdz piecas reizes paātrina kafijas pupiņu audzēšanu salīdzinājumā ar tradicionālajām metodēm, kurās neizmanto ģenētiski modificētus organismus (ĢMO). Šā uzņēmuma mērķis ir radīt jaunu kafijas šķirni, kam piemīt gan Arabica kafijas bagātīgā garša, gan Robusta izturība un spēja nodrošināt labākas ražas. Šis ieguldījums palīdz īstenot Paulig mērķi radīt tādu pārtikas kultūru, kas dod iespēju uzlabot cilvēku un planētas labklājību.
Katru gadu visā pasaulē tiek izdzerts aptuveni viens triljons tasīšu kafijas, un tiek prognozēts, ka pieprasījums pēc kafijas pastāvīgi palielināsies. Vienlaikus kafija ir viens no kultūraugiem, ko visvairāk apdraud un ietekmē klimata pārmaiņas. Augstākas temperatūras dēļ līdz 2050. gadam par līdz pat 50 % samazināsies kafijai piemērotu augšņu platība2 3, jo īpaši ietekmējot reģionus, kur aug augstākās kvalitātes Arabica pupiņas.
Lai apmierinātu aizvien lielāko pieprasījumu pēc kafijas, ir nepieciešami jauni risinājumi un lielāka noturība pret klimata pārmaiņām, lai nodrošinātu, ka kafija par pieņemamu cenu ir pieejama arī nākamajām paaudzēm, lai kafijas ražošana ir ekonomiski un videi ilgtspējīga. Tas attiecas arī uz daudziem citiem kultūraugiem.
“Mums kā investoriem patīk šīs platformas daudzsološās iespējas un daudzveidība. Kafijas jomā līdz šim nav veikti tik plaši pētījumi un nav izstrādāts tik daudz inovāciju, kā citu kultūraugu audzēšanas jomā. Tā kā kafija ir viens no Paulig pamatproduktiem, esam priecīgi, ka Ametra pirmais risinājums ir veltīts tieši kafijai, mūsu pārrunas ar tirdzniecības namiem un klientiem liecina par milzīgu interesi. Protams, ka sadarbība ir tikai nesen sākusies, bet komanda un tās partneri ir izcili savas jomas speciālisti, kas ar nepacietību gaida iespēju pārbaudīt, ko viņiem no iecerētā izdosies sasniegt,” stāsta PINC vadītāja Marika Kinga (Marika King).
Šūnas kafijas audzēšanas paātrināšanai
Tradicionālās audzēšanas metodes ir ļoti laikietilpīgas — lai izaudzētu kafijas krūmu, var būt nepieciešami pat 20 gadi. Amatera paātrina audzēšanas procesu, strādājot šūnu līmenī. Tā tiek paātrināta šo augu dabiskā evolūcija, atlase un hibridizācija, pilnībā izvairoties no ĢMO.
“Šī tehnoloģija nav jauna, bet jauns ir tās izmantošanas veids – tehnoloģija līdz šim nav tikusi piemērota daudzgadīgajiem kultūraugiem. Lai tas būtu iespējams, bija nepieciešami vairāki revolucionāri atklājumi šūnu bioloģijas jomā. Tieši šī iemesla dēļ ir grūti izmantot arī gēnu mainīšanas tehnikas. Mūsu tehnoloģija pilnībā maina šo nozari un dod iespēju to piemērot arī vairākiem citiem kultūraugiem, piemēram, kakao, banāniem un vīnogām – pat farmācijā izmantotajiem augiem,” skaidro Amatera līdzdibinātāja un tehnoloģiju direktore Lūsija Krīgshauzera (Lucie Kriegshauser).
Bagātīga garša un bezkofeīna pupiņas apmierina klientu pieprasījumu
Amatera mērķis ir radīt jaunu kafijas šķirni, kam piemīt gan Arabica kafijas bagātīgā garša, gan Robusta izturība un spēja nodrošināt labākas ražas. Šo jauno šķirni sauc par “Robustica”.
Papildu šai jaunajai šķirnei šī komanda strādā arī ar Arabica pupiņām, kas nesatur kofeīnu, lai tādējādi apmierinātu patērētāju augošo pieprasījumu pēc kafijas bez kofeīna.
“Mēs plānojam nākt klajā ar jauno bezkofeīna pupiņu un “Robustica” šķirni pēc aptuveni 3–5 gadiem. Šajā kārtā mums izdevās iegūt gan līdzekļus, gan arī lieliskus investoros, kas var mums palīdzēt šajā ceļā. PINC ir ideāls partneris, kas var sniegt zināšanas par kafijas nozari un sekmēt sadarbību ar interesantiem tirdzniecības uzņēmumiem,” saka Amatera izpilddirektors un līdzdibinātājs Omārs Dekiče (Omar Dekkiche).
Šo finansēšanas kārtu, kurā tika piedāvāti 1,5 miljoni eiro, vadīja PINC, un tajā piedalījās šādi uzņēmumi: Exceptional Ventures (AK), Mudcake (iepriekš Trellis Road, SWE), Joyance partners (ASV), AgFunder (ASV), kā arī vairāki pieredzējuši biotehnoloģiju uzņēmēji, tostarp Nikolass Morins-Forests (Nicolas Morin-Forest) no Gourmey.
Par PINC
PINC ir Paulig riska kapitāla struktūrvienība, kas veic ieguldījumus savu darbību nupat uzsākušos jaunuzņēmumos, kas pievērsušies pārtikas nozares nākotnei. PINC mērķis ir palīdzēt Paulig atjaunināties un attīstīties, kā arī padarīt uz planētas audzēto gardāku un ilgtspējīgāku.
Par Amatera
Amatera Biosciences izstrādā audzēšanas platformu, kurā neizmanto ĢMO, un kas ir optimāli piemērota daudzgadīgajiem kultūraugiem, dodot iespēju paātrināt augu atlasi un krustošanu un tā paplašinot in vitro audzēšanas iespējas. Kafija ir pirmais kultūraugs, kam šī tehnoloģija tiek piemērota. Tomēr vēlāk ir plānots paplašināt tehnoloģijas piemērošanas jomu, iekļaujot tos daudzgadīgos kultūraugus, piemēram, kakao un vīnogas, ko apdraud klimata pārmaiņas un plaši izplatītas slimības.
Par Paulig
Paulig ir ģimenes uzņēmums, kas ražo pārtiku un dzērienus, veido jaunu, ilgtspējīgu pārtikas kultūru – tādu, kas ir labvēlīga gan cilvēkiem, gan planētai. Paulig nodrošina visu, kas ir garšīgs: kafiju un dzērienus, Tex Mex un garšvielas, uzkodas un augu izcelsmes produktus. Uzņēmuma zīmoli ir Paulig, Santa Maria, Risenta, Poco Loco un Zanuy. Paulig pārdošanas apjoms 2022. gadā sasniedza 1,1 biljonu eiro. Uzņēmumam ir 2300 dedzīgu darbinieku 13 dažādās valstīs, kuri aizrautīgi strādā uzņēmuma mērķim, lai dzīve būtu pilna ar garšu.
Foto: Publicitātes
Komentāri