Inese Apse – Apsīte
Foto: Foto no personiskā arhīva, fotogrāfs Mārtiņš Indāns
Nebrīnieties, ja gaišo un smaidīgo būtni – zīmolvedi, zīmolu ligzdas MATKA dibinātāju Inesi Apsi – Apsīti Rīgas centrā sastopiet Kūkotavā ar Lienes kūku rokās, vai izejot no kafejnīcas Miit. Ziniet, rokassomiņā viņa cēli nes siera kūku, ko pēcāk mājās rūpīgi izceļ no kastītes un notiesā ar smaržīgu kafiju.
Vai esiet redzējušu absolūto saldummīli? Inese tāda ir, pati par sevi piebilstot: “Ārprāts, kas tikai man negaršo!” Katru mīļu dienu viņai nepieciešama vismaz viena tāfelīte šokolādes un kādas piecas trifeles. Vai vismaz pāris šerberta gabaliņi. Vai kafejnīcas Miit siera kūka.
“Man ļoti garšo saldskābās garšas savienojums it visā – melnā šokolāde ar cidonijām, dzērvenēm. Lieli sviesta cepumi, kādus iespējams nopirkt tikai Beļģijā. Nugati un šerberts. Kūka kartupelis un šokolādes desa,” Inese uzskaita vēl visdažādākos mūsdienu un bērnības garšas gardumus.
“Esmu diezgan izlutināta gurmāne un, lai gan apzinos saldumu postu pamatu pamatos, piemiedzu acis gan uz to kaitīgumu, gan visiem konservantiem, kas tur pievienoti. Kaut arī to saraksts nedrīkst būt garšs, izvēlos iespējami dabīgas lietas. Darbs ar šokolādi, gan vadot meistarklases, gan rūpējoties par to zīmoliem, man ir iemācījis būt labai “saldumzinei” .”
Lūkojoties uz saldumu cienītājiem Latvijā kopumā, Inese saredz, ka viņiem būtiska ir tā pati saldskābā garša, īstas, parastas, smeķīgas lietas. “Latvijas gardumiem nav tā absolūtā salduma, kas piemīt, piemēram, itāļu končām un kūkām. Dabīgums pamatu pamatā, interesantu ogu, izejvielu izmantošana. Un vēl – liela mīlestība, aizbildniecība par sevis radīto. Kaut arī uzpūsto bulku ēra spiežas iekšā arī mūsu pilsētās, aizvien vēl uzvar tie, kuriem ir savs meistarstiķis,” Inese ir droša.
Savukārt ceļojumos Inese cenšas pagaršot vietējo šokolādi. Vietējos augļus. Vīnu. Pēc viņas teiktā – būtiski novērtēt vietējo cilvēku roku darinājumus. “Katrā ziņā uz McDonalds mīļā miera labad nestūrēju,” pajoko Inese.
Tomēr ēdienu gatavošanā Inese neesot spēcīga: “Daudz labprātāk baudu to, ko radījuši meistari, kurus apbrīnoju un no viņiem arī iedvesmojos. Ja pašiem mājās uz ātru roku kas jāpagatavo, tad ņemam ledusskapī pašu sasaldētās zemenes, samaļam ar cukuru un nedaudz vaniļas. Un vienkārši nenormālā ātrumā ar piecām karotēm to bļodu izēdam,” smej Inese. Jā, tieši tik tās nepieciešamas Ineses saimei, lai katram uz mēles izkustu saldskābais kārums.
Komentāri