AAS Gjensidige Baltic Zvanu centra vadītāja Jeļena Agadžanjana (Rīga) ir saldummīle, kura ikdienā mielojas ar dažādu ražotāju saldumiem, bet brīvākā brīdī desertus gatavo pati.
“Saldumus ēdu katru dienu. Manā somiņā vienmēr var atrast kādu gardu vafelīti vai vismaz Laimas Vāverīti. Lai kāds gardums kļūtu par manu iecienītāko, tam noteikti ir jābūt augstā kvalitātē. Es labāk iestājos par to nevis kvantitāti, tāpēc man pietiks ar vienu mazo konfekti, bet tai noteikti jābūt no labas šokolādes un ļoti gardai!” atklāj Jeļena.
Starp Jeļenas iecienītākajiem saldumiem ir Laimas šokolādes konfektes, Lage Gastronomija Napoleona kūka un Gastronome Braunie kūciņa: “Kad vīrs grib man sagādāt patīkamo pārsteigumu, puķes vietā viņš dāvina torti, jo tādi pārsteigumi man patīk daudz vairāk par puķēm. To zina arī mani draugi un tā ir gadījies, ka vienā no savām dzimšanas dienām es nesaņēmu nevienu puķi, bet toties man bija divas tortes, daudz konfekšu kastes un šokolādes. Un šīs bija visskaistākās „puķes”, ko var saņemt dzimšanas dienā!”
Kādreiz Latvijā gandrīz katrā kafejnīcā desertu ēdienkartē varēja atrast maizes zupu, atceras Jeļena: “Es nezinu, vai tas ir Latvijas tradicionālais ēdiens, bet nekur citur Eiropā šāds deserts nav redzēts. Arī mana mamma bērnībā katru nedēļas nogali gatavoja kādu saldo ēdienu, un ļoti bieži tā bija maizes zupa. Es domāju, ka Latvijā daudzās ģimenēs ir pieņemts pašiem gatavot kādu saldo ēdienu bērniem, un arī es cenšos ievērot šādu tradīciju, atceroties, cik ļoti pašai bērnībā garšoja mamma saldie ēdieni. Manam trīsgadīgajam dēlam ļoti garšo mājās gatavoti kēksiņi ar ogām un cepumi, turklāt viņš pats piedalās gatavošanas un dekorēšanas procesā.”
“Ceļojot uz kādu valsti, noteikti noskaidroju tās nacionālo saldo ēdienu un arī vietu, kur to gatavo pēc visām senajām tradīcijām. Arī uz mājām atvedu vienmēr kaut ko, lai arī mani tuvie cilvēki var nogaršot un uzzināt, kā gatavo citur pasaulē. Tā, piemēram, man ļoti garšoja saldais ceptais siers, ko gatavo Stambulā. Tādu sieru ir iespēja nogaršot tikai dažās vietās, jo tā ir ļoti sena recepte, kura, diemžēl, pamazām tiek aizmirsta,” ceļojumu iespaidos dalās Jeļena.
Foto: No personīgā arhīva
Komentāri