logo image
Seko mums facebook.com Seko mums twitter.com Cukursaldi.lv RSS

Marika Ģederte rada jaunas receptes un biznesus

May 10th, 2016  |  Publicēts iekš Gardumus iesaka  |  3 Komentāri

Screen Shot 2015-05-13 at 9.51.00 AM
Uzņēmēja Marika Ģederte vislielāko izaicinājumu saredz jaunu biznesu izveidē, labprāt pati gatavo tā, lai gan labi garšo, gan estētiski izskatās – turklāt gatavo arī desertus un kūkas, bet nav saldumu cienītāja. Pirms gada Ādažos Marikas Ģedertes vadībā tapis vēl viens uzņēmums – veselīga uztura kafejnīca Spināts, kas tagad jau ir jaunas saimnieces gādīgajās rokās. Ilgstošākais un reizē atpazīstamākais Marikas Ģedertes vadītais bizness ir Starptautiskā Kosmetoloģijas koledža, Rīgā. No profesionālās – vidējās izglītības mācību iestādes tā izaugusi par augstskolu, kas katru gadu sagatavo jo daudzus skaistumkopšanas speciālistus.

Uzņēmēja – jaunradītāja izveido kafejnīcu Spināts

Ja jāraksturo sevi kā uzņēmēju, tad Marika Ģederte sev trāpīgi izvēlas apzīmējumu – jaunradītāja. Tas nozīmē, ka viņa izdomā, piemēram, ko vēl varētu atklāt, kādā jomā darboties, nostatīt šo biznesu stabili uz kājām un atdot tālākās rokās, pašai meklējot atkal jaunas iespējas. Līdz ar to līdz šim viņas ilgstošākais bizness ir bijis tieši Starptautiskā kosmetoloģijas koledža. Piemēram, vēl salīdzinoši nesen Marika Ģederte pārdeva solārijus un pārvaldīja solāriju tīklu. Nepaēdis un neizgulējies cilvēks nejutīsies labi ne savā ģimenē, ne darbā, tādēļ ēšanai jāvelta pietiekami daudz laika un pūles, uzskata Marika Ģederte. Viņa gan atzīst, ka aizņemtības dēļ galvenā maltīte biežāk ir vakaros – no rīta neēdot neko (toties noteikti izdzer kafiju ar pienu), pa dienu nav laika paēst. Marika Ģederte ar draudzenēm reizi mēnesī arī dodas uz kādu no daudzajiem brančiem, kuros ar interesi iepazīst dažādās Rīgas kafejnīcas, restorānus.

DSC06679
Ēdināšanas biznesā tā ir lielākā laime, ja klients personīgi pasaka: “Paldies!”

DSC07057

Marikai Ģedertei patīk gatavot, un viņa labprāt savu ģimeni pārsteidz ar dažādām maltītēm. Kamēr vadījusi kafejnīcu Spināts, Ādažos, Marika Ģederte pavāriem ieteikusi vienu jaunu recepti pēc otras, kuras pārbaudījusi iepriekš savā mājas virtuvē. Piemēram, tā kafejnīcā Spināts ieviestas Marikas Ģedertes pārbaudīto smūtiju receptes. Sākotnēji uzņēmēja bija iztēlojusies, ka kafejnīcā, kas atrodas vienās telpās ar sporta centru, jāpiedāvā ēdieni svaigēdājiem vai vismaz ļoti veselīgi gatavotas maltītes. Izrādījies, ka sportisti vairāk tiecas sātīgi iestiprināties, piemēram, vajadzējis ieviest makaronu ēdienus. Tas vēl bijis mazākais pārsteigums, jo jaunās kafejnīcas vadītāja iepriekš nav nojautusi, cik lielā mērā sabiedriskā ēdināšana balstīta uz pusfabrikātu izmantošanu, piemēram, ātri pagatavojot saldētu produkciju. Marika Ģederte apstiprina, ka ir ļoti maz kafejnīcu, kurās visu no A-Z gatavo tikai ar tās pavāru rokām. Piemēram, likumdošana nosaka, ka ēdinātajam jāinformē par iespējamajiem alergēniem produktos, bet šeit vēl būtu daudz darāmā, lai nepieļautu, ka klienti, pašiem nezinot, tik daudz patērē atsaldētu, E vielām pārbagātu ēdienu. Turklāt runa ir ne tikai par ātro ēdināšanu, bet arī restorāniem, banketa pakalpojumu sniedzējiem utml. Vienas kafejnīcas spēkos neesot kaut ko kardināli mainīt šajā jomā, bet Marika Ģederte aicina uzņēmējus kopīgi izvērtēt savu korporatīvo sociālo atbildību – ko un kā klientiem pasniedz maltītē.

Patērētājs jau ir tā pieradināts saņemt noteiktas garšas un izskata ēdienu, ka ir grūti piedāvāt veselīgi gatavotu ēdienu. Skumji redzēt, ka, piemēram Rīgā viena kafejnīca piedāvā veselīgus un vitamīniem bagātus ēdienus, bet otra frī kartupeļus, un pēc laika aizvērta ir veselīgā ēdiena kafejnīca… Lielā mērā to nosaka arī cenu attiecības, jo pusfabrikātu produkcijas ātra pagatavošana izmaksā daudz lētāk. Marika Ģederte pēc dažu gadu darba ēdināšanas biznesā sapratusi, ka tas ir smags darbs, ja pati vēlas nepārtraukti turēt roku uz pulsa un censties nodrošināt savām iekšējām prasībām atbilstoši augstu kvalitāti. Marika Ģederte veltījusi gan nedēļas nogales šim darbam, bieži vien pati strādājusi virtuvē vai devusies pēc produktiem.

Meistarstiķis – biskvīta kūka ar zemenēm un putukrējumu

Mājās Marika Ģederte pieskaitāma to saimnieču tipam, kuras gardu maltīti pagatavotu pat kā tajā izteicienā – katlā tikai cirvja kātu iemetot. Tāpat Marika Ģederte novērtē savu laiku un iespēju gatavot iespējami ātrāk, tādējādi viņas meistardarbi visbiežāk ir krēmzupas, salāti, smūtiji, bet ar vislielāko aizrautību topot dažādi deserti, kūkas. Piemēram, Marika Ģederte atklājusi sev ideālo biskvīta recepti, no kā tālāk top zemeņu – putukrējuma kūka. Tāpat prasmīgā saimniece iemanījusies cept mazos kēksiņus ar dažādu pildījumu (piemēram, kūstošo konfekšu) un “krāsainajām cepurītēm”.

DSC06592

IMG_8667

IMG_8668

Tāpat izmēģināta ne viena vien laba svaigēdāju kūkas recepte. Pati saimniece priekšroku dod nevis saldumiem, bet pikantākiem ēdieniem, piemēram, Marikas Ģedertes mājās ir iecienīta autentiska taizemiešu virtuve. Savulaik jauniete no Taizemes gadu viesojusies Marikas Ģedertes mājās, šajā laikā iemācot gardas taizemiešu receptes. Tā virtuvē ienākuši līdz šim neizmantoti produkti, piemēram, kokosa piens, laims, asākas garšvielas. Austrumnieki savā unikālā veidā meistarīgi sakombinējot saldu, asu, sāļu un skābu garšu. Marika Ģederte arī pati ik gadu ceļo uz Taizemi, lai gan atpūstos saulē, gan baudītu taizemiešu pārsteidzošo virtuvi.
Agrā jaunībā Marika Ģederte strādājusi par auklīti kādā ģimenē ASV, kuras bērni bija iecienījuši biezās pankūkas, bet ne tādas kādas pazīstam Latvijā. Kādu laiku jauniete vērojusi šo paradumu, kamēr viendien izcepusi Latvijā labi pazīstamās plānās pankūkas. Šodien, jokojot, Marika Ģederte atzīst, ka šo soli vēlāk nožēlojusi, jo no tās dienas ģimenes trim bērniem katru dienu vajadzējis cept šīs plānās pankūkas.

Publiskajos pasākumos bieži cienā ar kalorijām pārbagātām uzkodām

Jautāta, kādas ir galdu klājumu un cienasta tendences publiskos pasākumos, Marika Ģederte dalās savos vērojumos, ka dažādība atkarīga no attiecīgās pasākuma tēmas un konkrētās norises vietas. Piemēram, bieži vien restorāni cenšas iepazīstināt viesus ar savu piedāvājumu, un šādi saviesīgi pasākumi ir īstā reize, lai parādītu to labāko, viesu atmiņā paliktu pozitīva pieredze – viņi šeit arī vēlāk nāktu vēl un vēl. Daudzos pasākumos ir sagatavotas gatavas glāzītes ar dažādām nelielām uzkodām, taču te atkal Marika Ģederte atgādina, ka ne vienmēr tas ir konkrētā restorāna pavāru roku darbs, bet pēc savas būtības gan katalogos pasūtīti cienasti – pusfabrikāti. Ja domā par savu slaido līniju, tad saviesīgajos pasākumos mieloties ar kalorijām bagātajām uzkodām, nebūtu prātīgi, lai cik liels ir kārdinājums! Nesen Marikai Ģedertei bijusi iespēja piedalīties pasākumā, kurā profesors Anatolijs Danilāns atgādinājis, ka nevajag mocīt sevi ar neēšanu, jo dzīve ir tik īsa! Bet vislabāk – ēst mazāk, sportot vairāk!

Foto: No Marikas Ģedertes personiskā arhīva

 

3 komentāri

  1. Andron Mc says:

    Peģiku ķēķis?

  2. Stacey says:

    Hey there,

    Looking for a little extra excitement in your life?

    At 99 Hookups, we’ve got the perfect recipe to add some sizzle to your nights. Here’s why you’ll love us:

    Explore your wildest fantasies without judgment
    Connect with like-minded individuals who crave adventure
    Enjoy a safe and discreet platform for adult fun
    Access a diverse range of profiles to find your perfect match

    Ready to turn up the heat? Click the link below and let the sparks fly!

    [https://t.acrsmart.com/308215/3788/0?bo=2753,2754,2755,2756&po=6456]

    Remember, at 99 Hookups, the fun never sleeps!

    Kindly reagards.

    Sexy Hookups

    You may unsubscribe or change your contact details at anytime.

Komentāri

Kategorijas